2011-09-29 10:00:37• hírek • M. T. R.

Üvegháza lesz Nagykárolynak

Jövő év végéig 10 méteres üvegházat építenek a Károlyi-kastély kertjébe. Az egykori pálmaház emlékére szentelt növényparadicsom 150 négyzetméteres alapterületű lesz. Sajtótájékoztató keretében számolt be minderről szerdán Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, valamint Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, Kiss F. István önkormányzati tisztségviselő és Bekő Tamás városmenedzser.

Amint kiderült, a „történet" pár éve kezdődött. Károlyi Sándor mint a Géberjén nevű 536 lakosú, az országhatár közelében lévő kistelepülés elöljárója felkereste a nyugat-szatmári város vezetőségét. A jó kapcsolatnak köszönhetően fogalmazódott meg, hogy Nagykárollyal vegyen részt a mátészalkai kistérségben lévő falu egy HURO 1-es projektben. A Szatmár-Bereg és az itt élő ember elnevezésű, a Géberjénben és Nagykárolyban történő természetvédelmi bemutatóközpontok kialakítását célul kitűző határon átívelő kezdeményezésben sikeresnek bizonyult, azaz az európai uniós ítészek, illetve a két ország szaktestületeinek tagjai láttak benne fantáziát. Ennek megfelelően 847 ezer eurót hagytak jóvá, amihez 5 százalékos magyarországi önrésznek, illetve 2 százalékos romániai önrésznek kell társulnia.

A projekt vezetőpartnerének, a géberjéni önkormányzatnak körülbelül félmillió eurós költségvetésből kell gazdálkodnia. Az irdatlannak tűnő összeg egy részét a kistelepülés egyik fő látnivalójának, a Jékely-kúriának teljes felújítására fekteti be. A 19. század elején épült klasszicista stílusú főúri lak a Holt-Szamos partján, egy nagyméretű telek közepén áll. A jövőben mint bemutató központ fog üzemelni. Állandó kiállítást vár majd benne a Holt-Szamos faunájáról és flórájáról, a település történetéről, a környék érdekességeiről, illetve Nagykárolyról - benne a Károlyi-kastélyról, s értelemszerűen az itteni üvegházról.

A 19. században, a vízszabályozások idején a többi között a Szamos folyót is új medrebe kényszerítették. A folyó „levágott" kanyarjait Holt-Szamosnak nevezik. A Szamos folyószabályozás előtti medrében (Holt-Szamos) még most is bőven van víz. A régi, még víz borította meder-szakaszok csodálatos növény- és állatvilága sok kirándulót, horgászt csábít a környékre. A Holt-Szamos 27 kilométer hosszú, és több mint 100 méter szélességű. Egy olyan tanösvény létesítését tervezik a projekt révén, amely tíz állomást kötne össze. Az állomások egyike lesz a Jékely-kúria, a többi pedig értelemszerűen a hely csodálatosságának tárát, magyarázatát tartalmazza majd. Ugyanakkor a kiemelten védett területen lesz például „tanösvénye" a sulyomnak (Trapa natans).

Nagykárolyba az 1887-ben megsemmisült pálmaház mintegy pótlására üvegházat hoznak majd létre, továbbá egy bemutatási feladatoknak helyéül szolgáló filagóriát, illetve egy tanösvényt. Minderre Nagykárolynak hozzávetőleg 320 ezer eurója lesz. A szintén hatalmasnak tűnő összegből körülbelül 250 ezret az üvegház felépítésére szánnak, közel 40 ezer eurónyit pedig a délszaki növénykülönlegességek beszerzésére (amint elhangzott: a város már meglévő dendrológiai gyűjteményének kiegészítését tervezik a meleg égövi növények beszerzésével), míg a többiből - nagyjából 30 ezerből - a filagória és a tanösvény kiépítését tervezik. Amint elhangzott, az impozáns méretű üvegház megépítése igencsak nehéz technikai feladatot ró a kivitelezőkre, továbbá ebből az összegből kívánják a létesítmény fűtését, illetőleg hűtését is megoldani (vélhetően hőszivattyús rendszert alakítatnak majd ki).

A magyarországi félnél már megkezdődött a közbeszerzési eljárás, míg itt, a határ másik oldalán egyelőre a kiírás előkészítése zajlik, igaz, bő egy év áll a rendelkezésre, azaz bőven van idő.


Üvegháza lesz Nagykárolynak

Valahogy így fog kinézni az üvegház alapszerkezete
Valahogy így fog kinézni az üvegház alapszerkezete

Elképzelés a növények elhelyezéséről
Elképzelés a növények elhelyezéséről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: